Eau et forêt. Deuxième partie : L’influence des arbres sur la qualité des eaux

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dc.contributor.author Bansept, Aurélien
dc.date.accessioned 2013-11-22T10:29:50Z
dc.date.available 2013-11-22T10:29:50Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier.citation Revue Forestière Française [Rev. For. Fr.], ISSN 0035-2829, 2013, Vol. 65, N° 3, p. 207-220 en_US
dc.identifier.issn 1951-6827
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/2042/51850
dc.description Pesticides, nitrates, phosphates, acidification, solid transport are all potential causes of water quality deterioration. However, it is recognised that forest water is generally of good quality. This advantage is brought about on the one hand by the fact that few inputs are used, although the latter may persist in the soil, and on the other the combination of a high storage capacity and efficient processing ability of trees and forest soil. These assets are connected with various morphological and biological factors. The location and features of forests — including riparian forests, hedges and floodplain forests — bring about variations in their capacity to ensure good water quality. Forest practices such as clearing, logging and stand management influence the quality of water that travels through forests. The positive role that forested environments play in respect of the resource’s potability is worth capitalising on and promoting. en_US
dc.description.abstract Pesticides, nitrates, phosphates, acidification, transport solide… sont autant de causes potentielles de la dégradation générale de la qualité des eaux. Néanmoins, il est reconnu que l’eau forestière est généralement de bonne qualité. Cet avantage est induit d’une part, par des faibles apports en intrants — même si ceuxci peuvent persister dans le sol — et d’autre part, par une forte capacité de stockage combinée à une transformation efficace par les arbres et les sols forestiers. Ces atouts tiennent à différents facteurs morphologiques et biologiques. Le positionnement et les caractéristiques des forêts — y compris des ripisylves, des haies et des forêts alluviales — induisent des variations dans leur capacité à assurer une bonne qualité des eaux. Les pratiques forestières, telles que les coupes, l’exploitation et la conduite des peuplements, influencent la qualité des eaux qui transitent par les forêts. Le rôle positif des milieux arborés pour la potabilité de la ressource en eau mérite d’être valorisé et viabilisé. en_US
dc.language.iso fr en_US
dc.publisher AgroParisTech, Nancy, France en_US
dc.relation.ispartofseries Revue Forestière Française
dc.rights Accès libre - Licence d'utilisation : http://irevues.inist.fr/utilisation
dc.title Eau et forêt. Deuxième partie : L’influence des arbres sur la qualité des eaux en_US
dc.title.alternative Water and Forests. Part 2 - The Influence of Trees on the Quality of Water en_US
dc.type Article en_US
dc.identifier.doi https://doi.org/10.4267/2042/51850


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PDF 207_220_Rev.for.fr.3_2013.pdf 639.0Kb

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